Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці

Різдво Пресвятої Богородиці (Друга Пречиста, як кажуть у народі), християнське свято, в Православній Церкві входить в число Богородичних двонадесятих свят, з нього починається річне коло церковних свят, відзначається 21 вересня.

Пресвята Діва Марія народилася в той час, коли люди дійшли до таких меж морального занепаду, при яких їхнє повстання здавалося вже неможливим. Кращі уми тієї епохи усвідомлювали і часто відкрито говорили, що Бог повинен зійти у світ, щоб виправити віру і не допустити погибелі роду людського. Син Божий схотів для порятунку людей прийняти людське єство, і Пречисту Діву Марію, єдину гідну вмістити в Себе і втілити Джерело чистоти і святості, Він обирає Собі Матір'ю.

Згідно з церковним переказам, який ґрунтується на апокрифічному Протоєвангелії Іакова, Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті, яке було в іудеїв у зневазі. Батьками Її були праведні Іоаким і Анна. Чоловік і жінка були бездітні, тому що свята Анна була неплідна. Досягши похилого віку, Іоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що Богові все можливо, і Він може порятувати Анну від неплідності навіть у її старості. Святі Іоаким і Анна дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, що їм пошле Господь.

Одного разу Іоаким у велике свято приніс в Єрусалимський храм дари Господу Богу. Але священик не захотів прийняти дарів Іоакима, тому що він був бездітний, а діти вважалися благословенням Божим.

Тим часом дружина його, яка була вдома, теж почула, що первосвященик в храмі відмовився прийняти їх дари через бездітності. Вона дізналася також, що чоловік її, скорбуючи і плачу, пішов у пустелю, і сама заплакала. Анна пішла в свій сад, сіла під лавровим деревом, зітхнула і, поглянувши на небо повними сліз очима, помітила вгорі, на дереві, гніздо, в якому пищали маленькі пташенята. «Навіть птахи мають дітей, а у нас немає такої розради в старості», — подумала Анна.

Раптово їй з'явився ангел Господній. Він сказав: «Ти зачнеш і народиш Дочку, благословенну, вище всіх. Через Неї отримають благословення Божі і всі земні народи. Через Неї буде дано всім людям Порятунок. Ім'я Їй буде Марія».

У той же самий час ангел з'явився в пустелі й Іоакиму. Він сказав: «Іоаким! Бог почув твою молитву, і Він благоволить дарувати тобі Свою благодать. Твоя дружина Анна зачне і народить тобі Дочку, яка буде радістю для всього світу. Ось тобі знак, що я говорю тобі правду: йди до храму до Єрусалиму, і там, біля Золотих воріт, знайдеш свою дружину Анну, якій я сказав те ж саме».

Здивований Іоаким, завдячуючи всім серцем Бога, з радістю поспішив відправитися в Єрусалим до храму. Там, як і сказав йому ангел, він побачив Анну, що молиться Богу біля Золотих воріт, і розповів їй про ангела. Вона також розповіла чоловікові про все, що бачила і чула про народження Дочки. Помолившись Господу і поклонившись Йому в храмі, подружжя повернулося додому.

Через дев'ять місяців у Анни народилася Дочка, чистісінька і благословенна. Вище за все, що було коли-небудь створено, початок нашого спасіння, наша заступниця перед Богом. Про Її народження раділи небо і земля. З нагоди Її народження Іоаким приніс Богові великі дари та жертви, отримав благословення первосвященика, священиків і всіх людей за те, що удостоївся благословення Божого. Потім він влаштував у своєму будинку великий бенкет, і всі веселилися і славили Бога.

Свята Церква справедливо називає Іоакима і Анну Богоотці, тому що від Пресвятої їх Дочки діви Марії народився Ісус Христос.

По всій Україні цього дня велося добування нового вогню – старий вогонь гасили ,а новий (живий ) добували. Живий вогонь добувався тільки шляхом тертя дерева об дерево або викрещувався кресалом на сухі тріски. Сьогодні, мабуть, неможливо знайти кресало.

З цим святом в’яжеться день Рожениць, коли жінки, в яких немає дітей, справляють, бувало, обід і запрошують бідних, — «щоб молилися Богородиці за її дітей». Такі жінки наймають службу Божу в церкві, а після богослужіння запрошують людей до себе на обід.

До Різдва Богородиці ховали на зиму бджолині рої, а в гості до молодих сімей ходили батьки та родичі. Це свято знаменувало завершення літніх польових робіт і початок зимового циклу.

В цей час в Україні, звичайно, йдуть дощі, а тому й кажуть: «Друга Пречиста дощем поливає!»
blog comments powered by Disqus

Читайте також

Найближчі свята

День пам'яті жертв Голодомору

(У 2015 році випадає на 28 листопада) Масовий голод, що охопив в 1932—1933 роках величезні території СРСР, і в тому числі територію Української РСР, п...


Введення до храму Пресвятої Богородиці

Введення (Введення в храм Пресвятої Богородиці) — це одне з двунадесятих церковних свят. Зі святом Введення, яке відзначається церквою 4 грудня, в україн...


День збройних сил України

День Збройних Сил України відзначається щорічно 6 грудня. Примітно, що в державі існують офіційні свята всіх видів збройних сил — повітряних військ, флот...